Coverband op je feest? 10 tips voor een geslaagd feest!

coverband-boeken-feest.jpg

Coverband inhuren voor jouw feest

Een coverband boeken is een geweldige manier om jouw feest naar een hoger niveau te tillen. Het kan precies die toevoeging zijn van een goed feest naar een geweldig feest. Nu is natuurlijk de vraag waar boek je nou die coverband? Online is er een groot aanbod aan coverbands. Denk hierbij aan tributebands en zelfs bekende bands. Belangrijk om te weten is wat je precies wil bereiken met een goede live coverband. Welke muziek wens je? Hoe oud zijn jouw aanwezigen? Welke sfeer wens je? Hoe weet je zeker of de coverband over de gewenste kwaliteit beschikt? Zoals je ziet komt er veel kijken bij het zoeken naar een goede coverband. Ik help jou graag met 10 tips om de perfecte coverband te vinden tussen al dat aanbod op de markt.

Waarom live muziek op mijn feest?

Je bent vast wel eens op een feest geweest, waar je dacht 'er ontbreekt iets'. Daarom zeggen velen dat een 'feest zonder geslaagd entertainment, geen geslaagd feest is'. Een live coverband kan op allerlei manieren jouw feest naar een hoger niveau tillen. Denk aan een after-dinner dip, waarbij jouw gasten net even inkakken en behoefte hebben aan iets ludieks. Of een dansfeest, waar niet gedanst wordt, omdat er geen muziek is. Zonde toch? Een professionele coverband zal altijd inspelen op wat jij precies wil. Wil je dat er gedanst wordt? Dan zal de band hier niet alleen rekening mee houden, maar jouw wensen zelfs overtreffen. Entertainment komt in allerlei soorten en maten voor. Wat voor jou leuk entertainment kan zijn, hoeft dit niet voor iemand anders te zijn. De keuze voor een 5 koppige coverband, is dus niet altijd de juiste. Soms is een kleinere formatie namelijk beter voor een gelegenheid.

Welke muziek is geschikt voor mijn feest?

Je kent dat gegeven wel, 'over smaak valt niet te twisten'. Ditzelfde geldt voor muziek en de invulling van jouw feest. Houdt in eerste instantie altijd rekening met de door jou gewenste muziek. Houdt jij van 80's popmuziek, maar jouw aanstaande van house muziek? Vind een gulden middenweg, maar houd ook zeker rekening met de aanwezigen. Je wilt immers dat zowel jij, als jouw aanwezigen nog maandenlang kunnen napraten over de perfecte avond. Indien smaken erg verschillen kan je er altijd voor kiezen om twee acts te kiezen. De meeste feesten duren van 20:00 tot 1:00, kies er bijvoorbeeld voor om een DJ in te plannen van 20:00 tot 21:00. De coverband naar wens kan dan spelen van 21:00 tot 0:00. Hierna kan de DJ nog een set draaien om de avond 'compleet' te maken. Breng goed in kaart welke nummers je specifiek wel en/of niet wilt horen, er wordt soms namelijk een nummer gespeeld wat van emotionele waarde kan zijn voor jou en/of jouw partner. Hoe ontroerend zou het zijn, dat als de band net dat nummer vertolkt waar jij veel moeite mee hebt? Dat had natuurlijk voorkomen moeten worden. Je kan bij jouw boekingsadviseur altijd aangeven welke nummers jij (niet) wil horen. Op basis van deze nummers of deze stijl, kan de boekingsadviseur ook advies geven omtrent een goede band.

Wat kost een goede coverband?

Een goede coverband kan in allerlei soorten en maten geboekt worden. Een coverband kost nooit teveel, maar de prijs die betaald wordt voor de kwaliteit wel. Voor een goede professionele coverband inclusief alle techniek wordt al snel tussen de € 1100,- en € 3000,- betaald. Voldoet een band aan 'het perfecte plaatje', maar valt deze compleet buiten het budget? Vraag dan naar de voorwaarden voor een kleinere samenstelling of een geschikte vervanger. Een coverband is vaak namelijk ook te boeken in een duo of trio samenstelling. Voldoet een band aan het 'perfecte plaatje', maar lijkt het aanbod 'te goed om waar te zijn?' Dan is dat vaak ook zo. Vergelijk het aanbod en kijk goed of de band alle 'vereisten' meeneemt die benodigd zijn voor een goed geslaagd feest. Een speciaal feest met leuke muziek wordt vaak ingepland voor een speciale gelegenheid. Professionele muzikanten hebben tientallen optredens met elkaar gedaan en kunnen jouw speciale gelegenheid dus goed invullen.

Hoe vind ik een goede coverband voor mijn feest?

De meest voorkomende en geschikte optie is het zoeken via een zoekmachine. Een foto zegt namelijk meer dan 1000 woorden, maar beeldmateriaal is zelfs nog beter! Controleer ook altijd of er een repertoirelijst beschikbaar is, dit geeft een goed beeld weer van de muziekstijl. Twijfel je toch nog over een coverband, of sta je in tweestrijd tussen 2 artiesten? Vraag dan jouw boekingsadviseur voor eerlijk advies. Vaak beschikt de boekingsadviseur over veel ervaring over een specifieke gelegenheid, zoals een bruiloft of bedrijfsfeest. Een boekingsadviseur is ook altijd bereid om mee te denken over de juiste invulling van het feest. Hoe weet je zeker of een boekingsadviseur geschikt is om jou verder te helpen? Een boekingsadviseur zal te allen tijde de gelegenheid op plek 1 zetten en hiernaar adviseren. Een goede boekingsadviseur stelt ook altijd kritische vragen, die hem of haar een duidelijker beeld geven van de gelegenheid. Belangrijk is wel, dat je zelf weet wat je zoekt in een coverband. Mocht dit je nog niet overtuigen, vraag dan of het mogelijk is om een persoonlijk kennismakingsgesprek in te plannen met de bandleider. Hierbij wordt jouw perfecte dag tot in de puntjes besproken. Een kijkmogelijkheid daarentegen wordt bijna altijd door goede boekingsadviseurs afgeraden. Een feest is een unieke ervaring en beleving van jouw wensen en voorkeuren. Deze wensen en voorkeuren kunnen voor een ander persoon wel compleet anders zijn. Conclusie? Het beeld van de band is (ten onrechte) slecht en de band blijkt plotseling niet meer 'geschikt'. Toch behoefte aan een kijkmogelijkheid? Vraag jouw boekingsadviseur dan voor een openbare gelegenheid of een kijksessie in de oefenruimte. Bruidsparen vinden het vaak niet fijn als er iemand op een besloten moment 'komt kijken'.

Wanneer boek ik een goede coverband voor mijn feest?

Goede coverbands dien je tijdig te boeken, bands als Party Collective worden vaak al een jaar van te voren geboekt (soms nog wel veel eerder). Stel je voor, je hebt een mooie trouwdatum uitgekozen als 18 augustus 2018. De perfecte locatie is vastgelegd via bijvoorbeeld Top Trouw Locaties. De trouwjurk en het pak liggen klaar. Het enige wat er nog ontbreekt is de perfecte band. In dit geval, ben je zeker niet de enige. Want er zijn er velen anderen die net als jij die perfecte band wensen. Doe je 3 maanden voor aanvang een aanvraag? Dan je weet je zeker dat jouw band niet meer beschikbaar is.
Probeer daarom direct na het vastleggen van de locatie, een band te benaderen die jullie leuk lijkt voor het feest. Vaak kennen locaties ook frisse coverbands of muzikanten. Deze hebben vaak ervaring hebben met jullie trouwlocatie. Soms zijn er 'vereisten' van een locatie. Denk hierbij aan maximum geluidsniveau en/of beperkingen. Bespreek de mogelijkheden altijd eerst met een locatie. Daarna met een entertainmentbureau. Een entertainmentbureau is ervoor om de artiesten dusdanig te instrueren, dat zowel de locatie als jullie zelf super gelukkig zullen zijn! Mocht het nou zo zijn dat je een zeer populaire band aanvraagt, houdt dan altijd een back-up gereed.

Welke speeltijd is goed voor mijn feest?

Een energieke coverband houd het vaak 3 á 4 uur lang vol, hierbij de nadruk op 'energiek'. Coverbands spelen vaak 4 sets van 45 minuten, verdeeld over maximaal 4 uur. Er zit een groot verschil tussen een professionele coverband en een minder professionele coverband. Iedereen kent het beeld wel van een leuke band, die na 2 uur moe is en chagrijnig oogt. Bij een professionele coverband gebeurt dit beslist niet. Coverbands spelen in sets van 45 minuten. Reden hiervoor is dat zij in de tussentijd rusten. Hierna beginnen zij weer met volle overgave. Resultaat? Zij zullen zij er een geweldig feest van maken.
Iedereen wilt toch dat er nog maanden nagepraat wordt over jouw feest? Indien je echt wil terug kijken op een geweldig feest, houd dan goed rekening met de kwaliteit die de band meebrengt. Amateuristische bandsogen wellicht energiek op het promomateriaal. Maar na 2 uur is een amateuristische band moe en chagerijnig. De bands worden vanaf dat moment eentonig en saai. Dat wil je toch niet op jouw bruiloftsfeest?

Uit hoeveel leden bestaat een coverband?

Een band bestaat uit minstens 3 leden. Een veelvoorkomende samenstelling bestaat uit een drummer, een bassist en een pianist/gitarist. Hierbij nemen vaak 1 of 2 leden de zang op zich. Er bestaan uiteraard ook andere samenstellingen. Die bestaan vaak uit een pianist-zanger, een gitarist-zanger en een drummer. Een geschikte live coverband kan uit zowel 3, als 7 leden bestaan. Het belangrijkste is dat de band een goede sfeer meebrengt. De perfecte sfeer die jouw feest naar een hoger niveau zal gaan tillen. Ook is het belangrijk om te weten hoeveel aanwezigen er zijn op jouw feest. Betreft dit tussen de 10 en 30? Dan kan een solist de juiste keuze zijn. Betreft dit tussen de 30 en 60? Dan is een duo beter op zijn plaats. Betreft het meer dan 60 aanwezigen? Dan kun je ervoor kiezen om een leuke coverband te boeken. Let bij het boeken van een coverband goed op de geluidsversterking die meegebracht wordt. Vaak beschikt een gewenste coverband over een geluidsset tot 150 aanwezigen. Vraag hier zeker naar bij het doen van een aanvraag. Let ook goed op, dat er duidelijk vermeld wordt hoe lang de band speelt.

Wat heeft een coverband nodig?

Een coverband heeft in zijn totaliteit niet al te veel nodig voor de uitvoering van een professioneel optreden. Veel apparatuur neemt de band immers zelf mee. Denk hierbij aan: 
- Geluidstechniek tot 150 aanwezigen. 
- Microfoons en statieven. 
- De benodigde bekabeling. 
- De benodigde instrumenten als (bas-)gitaren en een drumstel. 
- Jaren ervaring met optreden en een behaald diploma aan het conservatorium.

Wat dient er op locatie aanwezig te zijn? 
- Een stroomgroep met meerdere stopcontacten (denk aan ongeveer 5 á 8 aansluitingen). 
- De benodigde ondergrond, neem hiervoor 3 vierkante meter per muzikant. Minder is uiteraard in overleg mogelijk.

Wat is geen goede coverband voor mijn feest?

Er is een duidelijk verschil tussen een professionele coverband en een amateuristische coverband. Een goede coverband valt op door een professionele uitstraling. Goed promotiemateriaal en een goed gevoel. Kwaliteit gaat zeker niet altijd gepaard met een hoge prijs. Waar het vooral om draait is dat jij er een goed gevoel bij hebt. Er is niets fijner dan een goed gevoel. Een gevoel dat je de goede keuze maakt. Een goede vraag die je jezelf dient af te vragen is: 'wil ik € 200,- minder betalen, als dat mijn perfecte dag zou verpesten?'. Muziek is vaak belangrijk voor jou en jouw dierbaren. Ga daarom nooit over 1 nacht ijs. € 200,- kan veel geld zijn. Maar dit bedrag is vaak wel het verschil tussen een professionele en amateuristische coverban. Hoe fijn zou het zijn dat er dan een goede band speelt? Een band die jou en jouw aanwezigen vrolijk maakt. Een band waarvan jouw aanwezigen zichtbaar genieten.

Een goede checklist voor jouw perfecte coverband:

- Neem je tijd voor het vergelijken van artiesten, beslist nooit overhaast en houdt zeker een back-up band gereed. 
- Probeer ook uit de ogen van jouw gasten te kijken, betreft het een varierend publiek? Probeer een goede coverband te vinden die iedereen leuk vindt. 
- Houdt rekening met het aantal aanwezigen, voldoet het aantal aanwezigen aan de eerder vernoemde vereisten omtrent de geluidsversterking? 
- Valt de coverband binnen jouw budget, het is belangrijk dat je een geschikte band vind, die ook geen steek in de portomonnee zal geven. 
- Maak duidelijke prijsafspraken en weet waar je mee akkoord gaat. Houdt zeker rekening met de geluidsversterking, reiskosten en hoe lang de band speelt. 
- Is er een podium aanwezig, of is dit tegen een kleine meerprijs te huren? Doe dit zeker, optredens op een verhoging (al is het 20 centimeter) worden als beter ervaren. 
- Laat je gevoel spreken. Entertainment is een bijzonder gebeuren op een bijzonder moment, twijfel je half of wil je er toch nog even over nadenken? Doe dat vooral en vraag advies aan een boekingsadviseur. 
- Wees ontspannen en geniet, het boeken van een coverband moet je een opgelucht en goed gevoel geven. Het is zeker niet de bedoeling dat je je druk gaat maken omtrent het entertainment.

Heb je de bovenstaande informatie goed in je opgenomen en ben je klaar om op zoek te gaan naar geschikt live entertainment? Overleg goed met jouw partner, collega, of verloofde en breng goed in kaart wat jullie precies zoeken. Mocht je toch twijfelen, of gebaat zijn bij advies, kun je altijd terecht bij een boekingsadviseur.

Bekijk hier professionele live coverbands

Het gezicht achter dit artikel is Nick. Hij is een ervaren Event Specialist van Evenses Entertainment met meer dan 500 boekingen aan ervaring.

Evenses biedt een variatie van professionele bands binnen Nederland, België en Duitsland aan. Denk hierbij aan partybands, jazzbands of achtergrondbands. Bij overige zaken zoals het inhuren van verlichte dansvloeren, fotografen en fotohokjes kunnen ze je ook helpen.Niet goed = geld terug
2000+ mogelijkheden
11.000+ feesten ervaring
9.5 uit 1000+ reviews
Ook een geslaagd feest?

Wij zijn er om ook jouw feest geweldig te maken.

Advice
Advies of hulp nodig?

Direct bereikbaar