BUMA-afdracht uitgelegd

buma afdracht uitgelegd

Wat is Buma?

Buma is een onderdeel van Buma/Stemra, een organisatie in Nederland die de belangen behartigt van componisten, tekstschrijvers en uitgevers van muziek. Buma is verantwoordelijk voor het innen van vergoedingen voor het publieke gebruik van muziek, zoals live optredens, radio-uitzendingen en achtergrondmuziek in winkels (Buma/Stemra, n.d.).


Waarom 7% Buma betalen?

De 7% Buma-vergoeding is een percentage dat wordt geheven over de bruto-inkomsten uit de ticketverkoop of het contractbedrag bij het boeken van een artiest. Deze vergoeding is bedoeld om de rechthebbenden van de muziek te compenseren voor het gebruik van hun werk. Het percentage is vastgesteld door Buma/Stemra en is in lijn met de auteursrechtwetgeving in Nederland (Buma/Stemra, n.d.).

Als ik een (bekende) artiest boek, wanneer moet ik Buma betalen?

Wanneer je een bekende artiest boekt voor een openbaar optreden, ben je verplicht om Buma-afdracht te betalen. Dit geldt voor alle live optredens waarbij auteursrechtelijk beschermd materiaal wordt uitgevoerd. De 7% Buma-vergoeding wordt berekend over de bruto-inkomsten uit ticketverkoop of het contractbedrag en moet worden betaald aan Buma/Stemra (Buma/Stemra, n.d.).

Wat wordt beschouwd als openbaar of besloten?

Openbaar:

 1. Toegankelijk voor iedereen (ook niet-leden of gasten).
 2. Geadverteerd of gepromoot naar het algemene publiek.
 3. Kaartverkoop aan het algemene publiek.
 4. Bedrijfsfeest

Besloten:

 1. Alleen toegankelijk voor leden of genodigden.
 2. Geen advertenties of promoties naar het algemene publiek.
 3. Geen kaartverkoop aan het algemene publiek.

Voorbeelden

Openbaar Optreden (Buma moet worden betaald):

 • Evenement: Een muziekfestival in Amsterdam.
 • Details: Het festival is open voor iedereen en kaarten zijn online verkrijgbaar. Een bekende artiest treedt op en speelt auteursrechtelijk beschermde muziek.
 • Buma-vergoeding: Omdat het een openbaar evenement is, moet de organisator 7% Buma-vergoeding betalen over de bruto-inkomsten uit ticketverkoop.

Besloten Evenement (Buma hoeft niet te worden betaald):

 • Evenement: Een privé-verjaardagsfeest in een gehuurde zaal.
 • Details: Een bekende artiest is ingehuurd om op te treden, maar het evenement is alleen toegankelijk voor genodigden. Er is geen kaartverkoop aan het algemene publiek.
 • Buma-vergoeding: Omdat het een besloten evenement is, is er geen Buma-vergoeding verschuldigd.

Waar gaat de Buma-afdracht heen?

De Buma-afdracht wordt verzameld door Buma/Stemra en vervolgens verdeeld onder de rechthebbenden, zoals componisten, tekstschrijvers en uitgevers. Dit zorgt ervoor dat de makers van de muziek eerlijk worden gecompenseerd voor het gebruik van hun werk in openbare uitvoeringen. De afdracht helpt ook om de creatieve industrie te ondersteunen en stimuleert verdere artistieke creatie en innovatie (Buma/Stemra, n.d.).

Ik heb al een Buma-licentie voor mijn winkel of horecagelegenheid, waarom moet ik nog steeds 7% Buma betalen als ik een artiest boek?

Het betalen van een maandelijkse licentievergoeding aan Buma/Stemra voor het afspelen van muziek in een winkel of horecagelegenheid dekt de rechten voor het gebruik van achtergrondmuziek in die specifieke context. Deze licentie staat bekend als de achtergrondmuzieklicentie en is bedoeld om de auteursrechten te dekken voor het afspelen van muziek als achtergrond in een commerciële ruimte (Buma/Stemra, n.d.).

Wanneer je echter een live optreden organiseert, zoals het boeken van een bekende artiest, valt dit onder een andere categorie van muziekgebruik. Live optredens worden beschouwd als openbare uitvoeringen van muziek en vereisen een afzonderlijke vergoeding. De 7% Buma-vergoeding voor het boeken van een artiest is specifiek bedoeld om de rechten te dekken voor het live uitvoeren van auteursrechtelijk beschermd materiaal (Buma/Stemra, n.d.).

Dus, zelfs als je al een licentie hebt voor het afspelen van achtergrondmuziek in je winkel of horecagelegenheid, moet je nog steeds de 7% Buma-vergoeding betalen voor live optredens. Dit komt omdat de achtergrondmuzieklicentie en de vergoeding voor live optredens twee verschillende soorten rechten dekken, en beide moeten afzonderlijk worden voldaan.

Voor overige vragen is BumaStemra te bereiken via:

023-799 79 99
info@bumastemra.nl


BronnenNiet goed = geld terug
2000+ mogelijkheden
11.000+ feesten ervaring
9.5 uit 1000+ reviews
Ook een geslaagd feest?

Wij zijn er om ook jouw feest geweldig te maken.

Advice
Advies of hulp nodig?

Direct bereikbaar