De beste manieren om je medewerkers te belonen

De beste manieren om je medewerkers te belonen

Bij het belonen van je medewerkers denk je misschien aan een bonus of aan geld, maar er zijn ook andere manieren om je medewerkers te belonen. Hier lees je hoe je kunt laten zien aan je medewerkers dat je ze waardeert. Ook zonder geld.

Financiële beloningen

Laten we eerst kijken naar financiële beloningen. De bekendste manier van een financiële beloning is de bonus. Bijvoorbeeld voor het aanbrengen van nieuwe medewerkers. Een team bonus werkt vaak beter dan een individuele bonus. Een teambonus verhoogt de saamhorigheid binnen het team.

Aandelen

Sommige bedrijven bieden hun medewerkers een aandeel in het bedrijf aan. Werknemers die voor een percentage eigenaar zijn, hebben meer hart voor de zaak. Door medewerkers aandelen te geven verdeel je de inkomsten bij een beursgang. Aandelen voor medewerkers zorgen voor minder ongelijkheid.

Personeelsuitje

Niemand slaat een personeelsuitje graag over. Een personeelsuitje bevordert de groepsdynamiek en vergroot de teamspirit. Je treft elkaar ook eens buiten kantooruren op een andere manier. Een goede teamspirit zorgt voor een hogere productiviteit en creativiteit van de medewerkers.

Kerstpakket

De boeren gaven hun knechten vroeger een kerstpakket voor het harde werk dat zij leverden gedurende het jaar. Andere ambachten namen deze traditie over. Ook hun personeel kreeg een traktatie met Kerstmis om van te genieten met hun familie. Tegenwoordig ontvangen we nog steeds met plezier ons kerstpakket. Ook dit jaar verwachten we weer leuke verrassingen in het kerstpakket. Kijk hier voor de leukste kerstpakketten voor 2022.

Meegaan op zakenreis

Veel medewerkers zien meegaan op zakenreis als een blijk van waardering. Een gezamenlijke reis versterkt de samenwerking. Door bezoeken van die ene buitenlandse klant of leverancier voelt de medewerker zich gewaardeerd door het bedrijf. Daarnaast is het meegaan op zakenreis natuurlijk een ervaring op zichzelf.

Congressen

Congressen zijn broedplaatsen voor netwerken en het uitwisselen van kennis. Een medewerker die op congres gaat voelt zich gewaardeerd. Hem wordt vertrouwen en status geschonken door het bedrijf. De medewerker zal het ook waarderen dat het bedrijf zijn ontwikkeling belangrijk vindt.
Flexibel omgaan met verlof
Een andere manier van belonen is flexibel omgaan met verlof. Managers die flexibel omgaan met verlof laten zien dat ze hun medewerkers waarderen en dat hun welzijn belangrijk is voor het bedrijf. Door flexibel om te gaan met verlof geef je je medewerkers een waardevolle beloning.

Opleiding

Door het aanbieden van opleidingsmogelijkheden laat je zien dat je investeert in je personeel. Een werknemer die een opleiding mag volgen, voelen zich belangrijk en weten dat er wordt geïnvesteerd in hun ontwikkeling.

Promotie

Een medewerker die promotie krijgt, ervaart dit als een enorme blijk van erkenning en waardering. Het is hierbij wel belangrijk dat de medewerker ook goed bij de nieuwe functie past. Geef geen promotie puur om een medewerker te belonen voor zijn goede prestaties.

Goede voorzieningen

Van kantoorstoelen tot aan beeldschermen thuis en op kantoor. Als de voorzieningen goed zijn, werken je medewerkers beter. Medewerkers die met oude of kapotte spullen moeten werken kunnen gefrustreerd raken wat ten koste kan gaan van hun motivatie. Zorg daarom voor goede voorzieningen op kantoor, maar ook op de thuiswerkplek van een medewerker.

Lease auto

Bij veel bedrijven kunnen de medewerkers kiezen voor een lease auto. Zorg ervoor dat je hier goede voorzieningen voor biedt. Laat medewerkers een fijne auto uitkiezen. Hierdoor voelen medewerkers zich gewaardeerd en het rijden in een mooie, nieuwe auto is natuurlijk erg fijn.

Thuiswerken

Het wordt steeds normaler om thuis te werken, maar toch is het ook iets bijzonders. Veel werknemers ervaren het als vrijheid om thuis te kunnen werken. Als bedrijf schenk je je medewerkers vertrouwen door ze thuis te laten werken. Een medewerker voelt zich hierdoor serieus genomen en gewaardeerd.

Goede zorg voor je medewerkers

Een andere manier van belonen is het tonen van goede zorg voor je medewerkers. Een telefoontje, bloemetje of kaartje bij ziekte of tonen van interesse in iemands leven buiten het werk om. Ook een extraatje in moeilijke tijden kan erg welkom zijn. Dit wordt door de meeste medewerkers erg gewaardeerd.

Een compliment

Door expliciet een compliment te geven bij goede prestaties voelt iemand zich gewaardeerd. Ook dit is een manier van belonen die erg belangrijk is. Een compliment is een extra bevestiging voor iemand dat hij of zij goed werk levert. Levert iemand goede prestaties, neem dit dan niet voor lief, maar spreek je waardering uit.Niet goed = geld terug
2000+ mogelijkheden
11.000+ feesten ervaring
9.5 uit 1000+ reviews
Ook een geslaagd feest?

Wij zijn er om ook jouw feest geweldig te maken.

Advice
Advies of hulp nodig?

Direct bereikbaar