Opvallende feiten over hitfilm Grease

Ook jij zwijmelt vast weg bij the all time favourite Amerikaanse film Grease uit 1978. Bij jong en oud is de film populair. De film is overigens de verfilming van een musical. Pas op het witte doek kreeg het verhaal serieus gehoor; de film bleek mateloos populair. Het succes van de film werd flink uitgemolken, want na de film wordt de filmhit voor allerlei commercieel doeleinden ingezet. Veel merchandise wordt verkocht, maar ook werd het verhaal van Broadway tot ver over de landsgrenzen geplaatst.

Grease is één van de langstlopende musicals ooit op Broadway en kwam ook naar Nederland. Voor het eerst in 1997, en later ook in 2006. Daarin schitterde Jim Bakkum en Bettina Holwerda. In 2015 kwam er zelf weer een remake met Tim Douwsma, Vajèn van den Bosch en René van Kooten. Het legde deze artiesten geen windeieren, want ze zijn nu succesvolle artiesten die te boeken zijn via Evenses.

Nu komt er weer en frisse versie van de musical naar de theaters. Oftewel, het publiek is nog lang niet klaar met Grease. Maar hoewel we vol bewondering naar het romantische, zoete verhaal kijken, zitten er haken en ogen aan de film.

We noemen hier een stukje geschiedenis opvallende feiten.

Nog even een recap van the love story

In de film zijn allerlei high school-problemen te bewonderen. Maar de hoofdverhaallijn gaat over Sandy en Danny. Sandy en Danny ontmoeten elkaar op vakantie. Ze worden verliefd en aan het einde van de vakantie is het moeilijk voor hen om afscheid te nemen. Later verhuist Sandy naar de woonplaats van Danny en gaat naar dezelfde school, Rydell High School.

Als de school begint, ontmoeten Sandy en Danny - tot schrik van Danny - elkaar plotseling weer. Sandy wist dat Danny een romantische en lieve jongen was, maar op school staat hij bekend als een stoere vrouwenversierder. Niemand had verwacht dat Danny verliefd zou worden op Sandy, de brave meid. Sandy is nog steeds hopeloos verliefd op haar vakantieliefde, maar Danny's stoere gedrag staat haar tegen. Ze is teleurgesteld en ze begint contact te maken met andere mannen, waardoor Danny jaloers wordt.

Danny wordt langzaamaan minder stoer en probeert een sportief en net imago op te bouwen. Danny probeert te verzoenen met Sandy, maar hij verpest het. Sandy besluit uiteindelijk te veranderen om bij hem te passen, niet alleen voor hem, maar ook voor zichzelf. Uiteindelijk vinden ze elkaar.

Opvallende feiten over Grease

1. Zo onschuldig als Sandy is, zo rijk werden de makers

Er is geen film, tot Mamma Mia! in 2008 uitkwam (dus 30 jaar later), die ooit zo veel geld ophaalde als Grease. Ruim 400 miljoen dollar verdienenden de makers met hun 'schattig, zoete en onschuldig verhaal'.

2. Ster Olivia Newton John was in eerste instantie helemaal niet gecast als Sandy

Eigenlijk zou Marie Osmond - die streng-mormoons is opgegroeid - de rol van Sandy vertolken. Osmond weigerde de rol omdat ze het niet eens was met Sandy's transformatie in 'stoer meisje'. Uiteindelijk kreeg Newton-John de rol. Maar zij is Australische. Speciaal voor haar werd het script herschreven: Sandy verhuisde uit Australië naar Amerika.

3. De acteurs zijn in de film veel ouder dan je denkt

Hoewel de High School Sweethearts tieners spelen, waren ze in het echt veel ouder. Olivia Newton-John was 29, Stockard Channing (Rizzo) was 33, en Jamie Donnelly (Jan) had zelfs al grijs haar.

4. Er rust een vloek op Look At Me, I'm Sandra Dee

In de hit Look at me, I'm Sandra Dee zingt personage Rizzo over de hunk Sal Mineo, maar hij werd vermoord ten tijde van de ontwikkeling van de film. Daarom moesten de schrijver een andere 'hunk' in het het lied verwerken. Ze kozen voor Elvis in plaats van Sal Mineo, maar Elvis werd op de dag dat de scène werd opgenomen vermoord; bizar.

5. Een van de meest iconische nummers in de film had er bijna niet in gezeten

De vrolijke hitjes in de film maken de film populair. Maar, deze succesfactoren hadden bijna niet in de film gezeten. Op het laatste moment schreven producers nog vier nummers: Grease, Sandy, You're The One That I Want en Hopelessly Devoted to You. Newton-Johns ballad werd zelfs pas opgenomen nádat de filmscènes al waren opgenomen; het leek nog een 'extraatje', terwijl het de grootste hit is uit de film, die bekroond werd met een Oscar.

6. Überhaupt is er iets vreemds aan de hand met de muziek

De hoofdrolspelers zijn in het merendeel van de populaire songs niet eens te horen. Zelfs het titelnummer werd door hen niet gezongen, dat deed Frankie Valli. De andere nummers werden veelal ingezongen door anderen. Het album verkocht echter goed, en dat kwam toch wel met name door de vier succesvolle singles: You're the one that I want, Grease, Summer nights en Hopelessly Devoted To You. Zowat de enige songs waarop de hoofdcastleden te horen zijn, maar ook wel gelijk de populairste.

7. Rare theorie over de film

Er is een theorie dat de film als volgt in elkaar steekt: Sandy ligt op sterven en we zien in de film een soort droom van haar. Haar leven speelt zich aan haar voorbij. In de ideale wereld zou ze veranderen in een stoere meid die lang en gelukkig met Danny verder zou kunnen leven.

8. Heel wat stukjes kauwgom weggekauwd

Het karakteristieke kauwgum kauwen van de castlede kostte ongeveer 100.000 stukjes kauwgum...Niet goed = geld terug
2000+ mogelijkheden
11.000+ feesten ervaring
9.5 uit 1000+ reviews
Ook een geslaagd feest?

Wij zijn er om ook jouw feest geweldig te maken.

Advice
Advies of hulp nodig?

Direct bereikbaar