Draaiorgel

Geef je een feestje voor vrienden uit de straat en wil je de gelegenheid een typisch Nederlands tintje geven? Is je verjaardag alweer aangebroken en zoek je naar een originele manier om je gasten te verrassen? Of wordt het bedrijfsfeest dit jaar in de buitenlucht gevierd en ben je op zoek naar een live act die wat leven in de brouwerij kan brengen? Dan zou het wel eens een heel goed idee kunnen zijn om een draaiorgel te boeken. Dit typisch Hollandse instrument kan jouw feest of evenement voorzien van de finishing touch om het helemaal af te maken. Lees meer

 

Het draaiorgel is een heel veelzijdig en opvallend muziekinstrument dat geschikt is voor een hele rits aan gelegenheden. Dat komt, onder andere, omdat er nogal wat variatie bestaat op het gebied van draaiorgels, vooral wat betreft grootte, klankvolume, en uitstraling. Van massieve draaiorgels met een grote diversiteit aan klankkleuren tot kleinere draaiorgels die ook geschikt zijn voor optredens binnenshuis, er bestaan veel verschillende soorten draaiorgels en sommige types zullen ongetwijfeld beter passen dan andere bij het feest of evenement dat je gaat organiseren.

 

Tenzij je zelf al uitgebreide ervaring hebt met het zoeken naar, en boeken van, draaiorgels, is het verstandig om de hulp in te roepen van een partij met aanzienlijke ervaring op dit gebied. Bij Evenses beschikken we over een mooi aanbod draaiorgels die wij door de jaren heen al talloze keren geboekt hebben voor verschillende soorten feesten en partijen. Die expertise en die ervaring stellen we graag ter beschikking, zodat jij het perfecte draaiorgel kan boeken voor jouw feest. Onze bookers en entertainment specialisten zijn zeven dagen per week bereikbaar via het offerteformulier op onze website, of per e-mail of telefoon. Mocht je eerst zelf een kijkje willen nemen naar het aanbod, dan kan je met de hulp van onze zoekmachine alvast een eerste step zetten. Ter informatie over dit speciale instrument zullen we hieronder iets dieper ingaan op de geschiedenis ervan en we zullen ook enkele redenen geven waarom het draaiorgel van toegevoegde waarde kan zijn voor jouw feest of evenement.

 

 

Waarom zou je een draaiorgel boeken?

Voor veel mensen klinkt het boeken van een draaiorgel misschien als iets ouderwets, maar niets is minder waar. In verschillende steden en dorpen in Nederland is het nog steeds heel goed mogelijk dat er op zonnige middagen een straatdraaiorgel door de straten trekt. Wat echter wel waar is, is dat een draaiorgel op sommige feesten beter tot zijn recht komt dan op andere. Denk daarbij, bijvoorbeeld, aan festivals, volksfeesten, en verjaardagen. Mocht je nog twijfelen over het boeken van een draaiorgel, dan geven we je hieronder enkele redenen waarom een draaiorgel de perfecte aanvulling op jouw feest kan zijn.

 

 

Het boeken van een draaiorgel kan een hele originele move zijn

Als je besluit om een draaiorgel te boeken voor het feest of het evenement dat je gaat organiseren, dan is de kans groot dat veel van je gasten voor het eerst een live draaiorgel van dichtbij gaan meemaken. Hoe leuk is het om, bijvoorbeeld, voor het verjaardagsfeestje van je zoon een draaiorgel te boeken dat samen met een professionele zanger Nederlandstalige hits kan brengen? Op deze manier kan je het evenement van een persoonlijke touch voorzien die je gasten nog zullen herinneren. We gaan er namelijk van uit dat zij niet iedere dag een live optreden van een professionele orgelspeler voorgeschoteld krijgen.

 

 

Een mooi draaiorgel is ook een visueel van toegevoegde waarde

In vergelijking met veel andere instrumenten en solisten die je zou kunnen boeken voor jouw feest, brengt het boeken van een draaiorgel ook een duidelijk visueel element met zich mee. Zeker de grotere draaiorgels, zoals het zes meter lange draaiorgel dat je bij ons kan boeken, zijn een indrukwekkende verschijning. Deze instrumenten zijn vaak rijkelijk gedecoreerd, prachtig gekleurd, en uitstekend onderhouden, waardoor hun aanwezigheid alleen al zorgt voor een toegevoegde waarde. Op onze website kan je al wat foto's vinden van enkele van de draaiorgels die je bij ons kunt boeken, zo krijg je al een beter idee van hoe deze speciale instrumenten eruit zien.

 

 

Weinig instrumenten zijn zo typisch Nederlands als het draaiorgel

Zoals we al iets eerder schreven is het straatdraaiorgel geen echte Nederlandse uitvinding, maar het is wel een typisch stukje Nederlandse cultuur geworden. Om die reden is het zeker voor evenementen met een Nederlands tintje, zoals een feest voor Carnaval of een bedrijfsfeest met internationale gasten, helemaal geen gek idee om een draaiorgel te boeken. Daar komt nog bij dat je door het boeken van een draaiorgel niet opeens gelimiteerd wordt qua muziek die je kan laten spelen op het feest. De meeste draaiorgelspelers kunnen namelijk in meerdere muziekgenres uit de voeten, waardoor je, bijvoorbeeld, ook een pop- or rocknummers kan laten spelen. Let er wel op dat je dit, als dit je leuk lijkt, voor de zekerheid toch altijd even checkt met de draaiorgelspelers die je interesseren.

 

 

Een draaiorgel kan ook deel uitmaken van een groter ensemble

Zeker in het geval van kleinere draaiorgels kunnen er nog andere elementen aan het optreden kunnen worden toegevoegd. Denk daarbij, bijvoorbeeld, aan een volkszanger die met enkele smartlappen alle voetjes van de vloer krijgt of aan een samenstelling waarbij het draaiorgel wordt ondersteund door een een vioolduo. Op deze manier geeft het boeken van een draaiorgel je nog meer mogelijkheden voor het evenement dat je in gedachten hebt.

 

 

Een stukje draaiorgelgeschiedenis

Het draaiorgel wordt algemeen beschouwd als een typisch Nederlands muziekinstrument, zoals we zelf ook al op deze pagina hebben gesteld, maar de oorsprong van het instrument ligt eigenlijk helemaal niet in Nederland. Het vermoeden is dat de eerste draaiorgels zoals wij die vandaag de dag in Nederland kennen in de loop van de negentiende eeuw in Italië zijn vervaardigd. De Italiaanse uitvinder Ludovico Gavioli kwam rond het jaar 1850 met een reeks kleine draaiorgels voor straatmuzikanten op de proppen, waardoor hij ook wel wordt beschouwd als de vader van het draaiorgel.

 

In de jaren die volgden, won het instrument razendsnel aan populariteit en begon het ook in andere landen een veelvoorkomend element in het straatbeeld te worden. Zo ook in Nederland, maar wel dankzij een Belg. De Belgische ondernemer Leon Warnies zette in het jaar 1875 het eerste draaiorgelverhuurbedrijf op van Nederland, in Amsterdam. In latere jaren werd dit gezien als het begin van de typische Nederlandse draaiorgelcultuur, met Leon Warnies als grondlegger ervan.

 

Het typische Nederlandse straatdraaiorgel, waarbij de tweede groep registers (ook wel tongwerken genoemd) van het instrument werd vervangen door eigen fluitregisters, is eigenlijk een verbouwde versie van het klassieke Franse draaiorgel. Deze aanpassing kwam van de hand van de Duitse orgelreparateur en -maker Carl Frei. Aangezien de aanwezigheid van fluitregisters één van de grote onderscheidende elementen van het Nederlandse straatdraaiorgel is, wordt Frei ook wel de vader van het Nederlandse straatdraaiorgel genoemd.

Zo zie je maar dat er heel wat kennis, ervaring, en expertise van specialisten uit andere landen aan te pas is gekomen voordat het straatdraaiorgel als typisch Nederlands instrument werd gezien. Binnen die familie bestaan er verschillende soorten draaiorgels, waarvan het grote straatdraaiorgel, of pierement, het bekendst is. Ook het kermisorgel, dat onmisbaar was op de kermissen en festivals in Nederland en België sinds het begin van de twintige eeuw, is een soort orgel dat veel mensen bekend voor komt. Tegenwoordig zijn vooral de kleinere varianten van het draaiorgel of handdraaiorgels nog relatief populair onder straatmuzikanten.

 

Nederland is één van de landen waar het straatdraaiorgel vandaag de dag nog steeds een vrij actieve rol heeft op veel gelegenheden. Alhoewel de Nederlandse straatorgelcultuur in de loop van de twintigste begon in te boeten aan populariteit en omvang, zijn er in ons land nog steeds tientallen professionele orgelspelers actief. Dankzij hen en de mensen die hen nog steeds vragen voor feesten en evenementen wordt de traditie van het Nederlandse draaiorgel springlevend gehouden, en is het ook voor jou mogelijk om een draaiorgel te boeken voor het feest of evenement dat je gaat organiseren.

 

 

Wat Evenses voor je kan betekenen

Net zoals er verschillende soorten draaiorgels bestaan, krijg je ook te maken met heel wat keuze op het gebied van draaiorgelspelers om te boeken. Bij Evenses werken we samen met een breed aanbod draaiorgelspelers die geschikt zijn voor optredens op allerlei soorten feesten en evenementen, van verjaardagen en bruiloften tot festivals en zakelijke evenementen.

Bij Evenses kan je ook een draaiorgel boeken in combinatie met andere muzikale elementen, zoals bijvoorbeeld zang of een begeleiding van andere instrumenten. Of je nou het komende buurtfeest een traditioneel tintje wil geven of op zoek bent naar originele begeleiding voor avondje Nederlandse live muziek met collega's op het jaarlijkse kantoorfeest, een draaiorgel zou niet uit de toon vallen. Om je feest helemaal een persoonlijke finishing touch te geven, kan je met de draaiorgelspeler in kwestie een repertoire afspreken waarin ook jouw favoriete nummers zijn opgenomen.

Bij het boeken van een draaiorgel is het aan te raden om dat in ieder geval te doen met een ervaren partij wat betreft het boeken van draaiorgels. Evenses is al jarenlang actief in de wereld van evenementen en entertainment, en we hebben door de jaren heen al talloze keren draaiorgels voor onze klanten geboekt. Met behulp van de zoekmachine op onze website kan je ons scala aan artiesten al eens rustig bekijken, terwijl je ook zeven dagen per week terecht kan bij onze bookers en entertainment specialisten met vragen omtrent het boeken van een draaiorgel. Zij zijn bereikbaar via het offerteformulier op de website, of per e-mail of telefoon. Bij Evenses kan je er vanuit gaan dat we samen met jou het draaiorgel boeken dat perfect past bij het feest of evenement dat jij gaat organiseren.

Vul onderstaande gegevens in en ontvang vrijblijvend een prijsopgave.
Niet nodig