Gaan jullie binnenkort trouwen en willen jullie er niet alleen voor jullie zelf maar ook voor alle gasten een perfecte dag van maken? Organiseert jullie kantoor dit jaar het bedrijfsfeest voor alle branches in het land en willen jullie er graag voor zorgen dat ook de collega's die er niet bij kunnen zijn de kans hebben om te zien hoe leuk het feest was? Of wordt je echtgenote over een paar weken veertig en ben je van plan om een groot feest te organiseren voor de gelegenheid? Heb je er al aan gedacht om een professionele fotograaf te boeken?
Het boeken van een fotograaf kan net dat detail zijn dat jouw feest of evenement helemaal áf maakt. Er zijn maar weinig betere manieren om jezelf ervan te verzekeren dat er aandenkens worden gemaakt van de gelegenheid. In het geval van een bruiloft, bijvoorbeeld, kan je met de professioneel genomen foto's een prachtig fotoalbum samenstellen, terwijl je de foto's van een groots bedrijfsevenement, bijvoorbeeld, online kan zetten, als een stukje authentieke marketing en positieve beeldvorming voor het bedrijf. Wat voor soort feest of evenement het ook om gaat, het boeken van een fotograaf is zelden een slecht idee.

Daar komt nog bij dat fotografie een enorm populaire bezigheid is in Nederland. Dit wordt alleen al  geïllustreerd door de grofweg 200.000 digitale fototoestellen die er per jaar in ons land over de toonbank gaan, en dan hebben we het nog niet eens over tweedehands transacties. Het aantal beroepsfotografen, op basis van registratie bij de Kamer van Koophandel, ligt rond de 11.000, terwijl er ook nog eens tienduizenden (en misschien wel honderdduizenden) mensen graag foto's maken als hobby of gewoon vermaak. Zeker sinds de opkomst van de mobiele telefoon met (fatsoenlijke) digitale camera en de bijbehorende sociale netwerken, zoals Instagram en Snapchat, is deze laatste categorie amateurfotografen explosief gegroeid.

Er bestaat dus een grote variatie aan professionele fotografen in ons land, maar dat wil niet zeggen dat het ingewikkeld is om een fotograaf te boeken voor je eigen feest. Aangezien fotografen zich soms echter specialiseren in bepaalde soorten fotografie, zoals bijvoorbeeld natuur, portretten, of evenementen, is het vaak wel verstandig om bij het boeken van een fotograaf de hulp in te roepen van een partij die ervaring heeft op het gebied van dergelijk boekingen. Niet iedere fotograaf zal namelijk even goed passen bij het type feestje dat jij in gedachten hebt. Bij Evenses beschikken we over een uitgebreid portfolio van professionele fotografen voor wie wij al talloze boekingen hebben verzorgd. Die expertise en die ervaring stellen we graag ter beschikking, zodat jij de perfecte fotograaf kan boeken voor het evenement dat je gaat organiseren.

Wat voor fotograaf je ook wil boeken, bij Evenses helpen we je graag met het vinden en boeken van de ideale keuze voor jouw feest. Om te beginnen, kan je al eens onze website verkennen. Je kan via de zoekmachine door de profielen van de fotografen in ons aanbod scrollen, onder andere door te filteren op het type feest en het beschikbare budget. Daarnaast vind je hier ook een heel aantal reviews van mensen die al eens gewerkt hebben met, of gefotografeerd zijn door, de fotograaf in kwestie. Dat kan je al een eindje op weg helpen wat betreft het boeken van een fotograaf. Verder zijn onze bookers en entertainment specialisten zeven dagen per week bereikbaar, zowel via het offerteformulier op onze website als per e-mail en telefoon.

Een stukje geschiedenis over de fotograaf

In de jaren twintig van de negentiende eeuw waren het de Franse uitvinders Joseph Nicéphore Niépce en Louis Jacques Daguerre die de moderne fotografie uitvonden. Het was Niépce die het in de jaren 1825 en 1826 al gelukt was om de eerste optische foto's te maken, door een plaat met een lichtgevoelig materiaal in een camera obscura bloot te stellen aan licht. Het was echter pas vanaf het moment dat Niépce in 1829 samen begon te werken met Louis Daguerre, de uitvinder van het diorama, dat het fotografische proces in een rap tempo begon te verbeteren. Niépce hield zich vooral bezig met het verbeteren van fotografische technieken, onder andere door onderzoek te plegen naar het verlengen van de houdbaarheid van foto's en het vergemakkelijken van de scherpstelling, terwijl Daguerre zich voornamelijk toelegde op het verbeteren van het ontwikkelingsproces van foto's.

Het was ook in deze periode van de geschiedenis dat, als gevolg van de snelle ontwikkeling en verbetering van de fotografie, het ambt van de fotograaf ontstond. Al snel na de uitvinding van de fotografie begonnen rondreizende fotografen meer en meer op te duiken om over het hele land portretfoto's van mensen te maken. Vergeet niet dat een fotograaf in die tijd heel wat meer moest meesjouwen dan een moderne fotograaf vandaag de dag, waaronder een veel groter toestel, materialen voor de ontwikkeling van foto's, en soms zelfs een tent die diende als donkere kamer, waardoor de aankomst van een professionele fotograaf in vroegere tijden op veel plekken een hele gebeurtenis was.

Tegen het einde van de negentiende eeuw en aan het begin van de twintigste eeuw waren de fotografische technieken zo ver gevorderd dat de fotografie bereikbaar werd voor een groter publiek. Dit was in grote mate te danken aan George Eastman, de oprichter van de Eastman Dry Plate Company in 1881, en de eerste fotocamera met rolcamera voor het grote publiek die hij ontwikkelde. Deze camera, genaamd KODAK, kwam in 1888 op de markt en luidde het einde van het tijdperk van de reizende fotograaf in.

Iedere filmrol van deze camera kon maximum honderd opnames bevatten. Wanneer de rol vol was, kon de fotograaf de rol opsturen naar de Eastman Kodak Company. Dit bedrijf drukte tegen betaling de foto's op de rol af, en stuurde deze daarna, plus een camera mét nieuwe rol, terug naar de fotograaf. Ondanks deze revolutie was fotografie vanzelfsprekend nog steeds een redelijk kostbare hobby in die tijd. Desalniettemin begon het aantal fotografen en hobbyisten vanaf deze periode snel te groeien, waardoor de verbetering van fotografische technieken ook in een permanente stroomversnelling terecht kwam.

De volgende revolutie binnen de fotografie vond plaats aan de hand van de commercialisering van de personal computer in de jaren zeventig en tachtig. De eerste commercieel verkrijgbare digitale camera's kwamen uit in de loop van de jaren negentig en aan het begin van de 21ste eeuw, waarmee de kwaliteit van foto's omhoog ging terwijl de prijs van de ontwikkeling ervan scherp begon te dalen. De nood aan film-gebaseerd fotochemische ontwikkeling bestond tenslotte niet bij digitale fotografie. Deze trend en de snelheid waarmee deze heeft plaatsgevonden de afgelopen tien á twintig jaar wordt perfect geïllustreerd door de groei van de camera's op smartphones. Tegenwoordig kan iedereen met een smartphone foto's maken met een hoge resolutie die twintig jaar geleden zelfs voor professionele fotografen moeilijk te vinden was. Dat wil echter zeker niet zeggen dat een professionele fotograaf boeken geen aanzienlijke toegevoegde waarde vertegenwoordigt.

Wat is de toegevoegde waarde van een professionele fotograaf?

Met de prachtige foto's die je iedere dag online en op social media langs ziet komen, zou je bijna gaan denken dat het vak van professioneel fotograaf overbodig wordt. Dat is echter helemaal niet het geval, en zeker niet als het gaat om het nemen en bewerken van de foto's van een feest of evenement. Een professionele fotograaf heeft heel wat te bieden op het gebied van het nemen en later bewerken van de foto's.

Ervaring

Een ervaren professional voelt de situaties op jouw feest of evenement goed aan, en heeft er een handje van om vaak op de goede plek op het goede moment aanwezig te zijn om een plaatje te schieten. Hij of zij heeft snel door hoe iemand het best gefotografeerd kan worden zonder dat er per se geposeerd wordt, en heeft verstand van de verschillende belangrijke posities, zoals die van de camera en het onderwerp, voor het nemen van de perfecte foto's.

Professionele fotografie is meer dan foto's nemen

Bij digitale fotografie is de bewerking, of editing, van de foto's soms misschien nog wel belangrijker dan het nemen van de foto zelf. Het is op dit vlak dat je ook vaak pas echt het verschil gaat opmerken tussen goede amateurfotografen en ervaren professionele fotografen. Iedere fotograaf bewerkt foto's op zijn of haar eigen manier, en dit is ook wat er voor een groot deel voor zorgt dat er zoveel variatie bestaat qua stijlen en kwaliteit onder fotografen.

Speciale aanvragen

De meeste professionele fotografen zullen ook graag met je doornemen naar wat voor soort foto's je precies op zoek bent wat betreft het feest of evenement dat je gaat organiseren. Wil je dat de aandacht op bepaalde plekken, momenten, of mensen wordt geplaatst? Zou je graag een bepaalde sfeer oproepen met de foto's die je gaat laten nemen? Door een professionele fotograaf te boeken, kan je profiteren van de kennis en ervaring van die persoon om precies die foto's te bekomen die de gelegenheid in kwestie recht aan doen.

Wat Evenses zoal voor je kan betekenen

Het boeken van een fotograaf hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, zeker niet als je al min of meer weet wat voor soort evenement je gaat organiseren en wat voor rol de fotograaf zal gaan vervullen. Het is dus zeker nuttig om daar, in ieder geval voor jezelf, alvast een redelijk duidelijk idee van te vormen voordat je begint met het zoeken en boeken van een fotograaf. Niet iedere professionele fotograaf zal namelijk even goed passen bij het soort feest of evenement dat jij gaat organiseren.