1 filter
Sorteer op: Relevantie
The Piano Man
100% match

The Piano Man

45 Beoordelingen

Een professionele allround pianist, die ieder bestaand lied speelt.

€ 595 - € 1310
Klassieke Pianist Jo
100% match

Klassieke Pianist Jo

5 Beoordelingen

Verbazingwekkende klassieke pianiste die uw gelegenheid kan verzorgen met een prachtige kaarslicht act.

€ 595 - € 1685
The Piano Show
100% match

The Piano Show

6 Beoordelingen

De piano show is feestelijk piano entertainment, waarbij u uw verzoekjes kunt indienen.

€ 1995 - € 3295
Jazz Pianist
100% match

Jazz Pianist

3 Beoordelingen

Deze jazz pianist verzorgt prachtige jazz en achtergrondmuziek.

€ 395 - € 990
Pianomuziek op feest? | Boek hier bij Evenses!
Advies of hulp nodig?

Direct bereikbaar

Of laat ons je terugbellen

Pianomuziek

Het ontstaan van de Piano

Een piano is het muziekinstrument dat niet meer weg te denken is met het componeren van muziek. Het jaar 1700 werd de piano uitgevonden door instrumenten bouwer Bortolomeo Cristofori, met als uitgang punt de Klavecimbel. In de tijd van de 18e eeuw was de benaming van het instrument pianoforte, (forte) vanwege de luide klanken en (piano) zachte klanken van het instrument. Ondanks dat de piano als een toetsinstrument wordt beschouwd is het tevens ook een snaar en slaginstrument. Aan de binnenkant van een piano bevinden zich allemaal gespannen snaren die in verbinding staan met de toetsen. Wanneer de piano bespeeld wordt slaan de hamertjes wanneer één van de toetsen wordt ingedrukt op de snaren. Hiermee wordt de juiste klank geproduceerd. Hoewel dit allemaal heel simpel klinkt ligt het mechanisme van een piano toch ingewikkeld in elkaar. De hamertjes moeten precies met snelheid weer terugkomen naar dezelfde plek en ook snel loslaten wanneer een snaar wordt geraakt om te zorgen dat de klank niet gedempt wordt.

pianomuziek.jpeg

Pas in het begin van de 19e eeuw werd er een manier uitgevonden waarop dit bewerkstelligd kon worden. Hieruit werd de piano een groot succes en was tevens een instrument dat zowel door vrouwen als mannen bespeeld kon worden. Maar doordat er bij het bespelen van een piano een speelhouding geschikt werd geacht voor vrouwen, waren vooral de vrouwen de in de leer gingen van het spelen op een piano.

Fun fact: Van de eerste piano’s waren de toetsten zwart met wit. Deze witte toetsen werden van ivoor gemaakt waar men heel zuinig mee omging.*

Pianomuziek.

Verschil tussen een piano en vleugel

Het verschil tussen een piano en een vleugel ligt niet alleen in het formaat van het instrument. Het verschil zit zeker ook in het geluid. Bij een piano, ook wel pianino of buffetpiano genoemd, bevinden de snaren zich in een verticaal vlak en slaan de hamers vanaf de zijkant tegen de snaren aan. Een vleugelpiano heeft een meer sterkere en vollere klank dan de normale piano. Doordat een vleugel piano meer voor meer volume zorgt met het maken van pianomuziek is de klanksterkte hierdoor ook beter te bepalen. Bij een vleugel piano liggen de snaren in een horizontaal vlak en slaan de hamers van onder tegen de snaren aan.

Pianomuziek

Zoals al vermeld is de piano niet meer weg te denken met het componeren van pianomuziek. Maar wanneer men toch aan pianomuziek denkt schiet toch al gauw klassiek als eerste binnen. En hiermee schieten dan ook direct de meest bekende klassieke componisten van pianomuziek binnen als, Beethoven, Mozart, Bach, Chopin, Haydn, Joplin. Maar de oorsprong van (klassieke) pianomuziek gaat nog veel verder terug dan de tijd van de middeleeuwen. Er is geconstateerd door John Bailie, een auteur van “The Hamlyn History of Classical Music’ dat pianomuziek zo’n 3500 jaar voor Christus de eerste westerse klassieke (piano) muziek is geproduceerd.

Maar tegenwoordig is pianomuziek ook veel te vinden in de verschillende genres van de muziek, en heeft pianomuziek en/of het instrument een grote basis gelegd. Waar vroeger voornamelijk alleen klassiek pianomuziek werd gespeeld kwamen er in de 20e eeuw moderne varianten van pianomuziek waardoor verschillende genres zich vaak overlappen.

Ook een geslaagd feest?

Wij zijn er om ook jouw feest geweldig te maken.