Limburgse artiesten - Heeft u een festival, feest of andere soorten gelegenheden en bent u op zoek naar een Limburgse artiest. Dan bent u op het juiste webstie-adres! Evenses Entertainment heeft een ruime aanbod van Limburgse artiesten met o.a. Chris Ryan en het Carnavalsduo. Uw avond of dag zal op een professionele wijze verlopen waardoor u zich geen zorgen hoeft te maken over het optreden. Evenses is uw partner die de taken voor het boeken van een Limburgse artiest op zich neemt. Zelf kunt u verder met andere zaken zodat uw gelegenheid het toppunt van het jaar wordt. Wij stemmen uw wensen af met de gepaste Limburgse artiest voor uw gelegenheid. Wij zijn 24/7 beschikbaar en bieden persoonlijke service aan. Boek dus via Evenses om uw favoriete Limburgse artiest te huren.
De achtergrond van Limburg(se) (artiesten)
Het moment dat Nederland kennis maakte met Limburgse artiesten is de tekst 'rustig wachten op de dag, dat heel Holland Limburgs lult'. Met dit statement bestormde begin jaren negentig de Limburgse populairste (dialect) groep Rowwen Heze de nationale hitlijsten en schudde de rest van Nederland wakker.
In Limburg is zingen in het dialect - mede door de carnavalsmuziek - van oudsher geliefd in het dialect. De meeste Limburgers spreken het Limburgse dialect. Vooral in de jaren zeventig kwamen de zuidelijke provincies steeds meer onder druk te staan. Zij moesten zich meer met het Nederlandse taalgebruik bezig houden. Het zou beter overkomen en beter zijn voor de algemene ontwikkeling, vooral voor de nieuwe generaties. Op een zeker moment ontstond er een tegenactie: een bewustzijn van de eigen identiteit, herwaardering voor de eigen spraak en de importantie van het behoud ervan. Limburgers zijn trots op hun eigen dialect en willen dat graag zo houden. Tegenwoordig is 'de moedertaal' populairder dan ooit en wekt het niet meer stigmatiserend om het te spreken. Voor de Limburger staat het voor verbondenheid en het bevat een element van nostalgische hunkering naar vroeger, toen het leven nog minder gejaagd was. Terwijl globalisering voorschrijdt en Europa toch steeds meer één wordt, is een opleving van de regionale cultuur - Limburgse muziek, literatuur en theater - merkbaar, alsof er angst bestaat dat het anders voorgoed verdwijnt.
Sinds 1997 is het Limburgs officieel als streektaal erkend. Hierdoor verplicht de overheid zicht tot het beschermen en aanmoedigen van het gebruik van de taal. Het Limburgse taal kent min of meer dezelfde afstamming als het Nederlands en Duits. Ruim 75% van de ruim 1,1 miljoen inwoners van Limburg beheerst en spreekt de taal. Elke plaats heeft zijn eigen dialect. Terwijl de Kerkradenaar een woordenschat heeft die veel lijkt op het Duits, staat het vocabulaire van de Maastrichtenaren nog onder invloed van de Frans bezetters van twee eeuwen geleden. Onderling kunnen de Limburgers elkaar wel verstaan, al lukt dat veel beter in steden en dorpen in de noord- zuid richting, omdat de invloed van buitenaf hier een stuk minder is dan in het oost- westen.
Eén van het bekendste Limburgse lied is 'Waar in het bronsgroen eikenhout?' Het Limburgse volkslied stamt uit 1909. Het werd bekender door de duo Karste. Dit liedt wordt nog veel gezongen in Limburg en vooral bij basisscholen die op sportkamp gaan.
Hoe is Carnaval onstaan in Limburg?
Carnaval - Elk jaar wordt er in delen van nederland carnaval gevierd. De mensen trekken verkleedkleren aan. De ene loopt met een oud gordijn, de ander is een superheld en heeft de dag van zijn leven. Er wordt een biertje gedronken en de mensen gaan met de voetjes van de vloer en vieren feest. En dat vier dagenlang. Maar waar komt Carnaval vandaan?
Carnaval is van oorsprong een katholiek feest. Het wordt gevierd voor de vastenperiode begint en daarom wordt het ook wel Vastenavond genoemd. Volgens de traditie duurt het feest van zondag tot dinsdagavond. Om middernacht vangt de vastentijd aan. Woensdag is het dan Aswoensdag, het moment dat het vasten begint en de mensen in de kerk een askruisje komen halen. De vastentijd duurt veertig dagen tot Pasen. Paaszondag is de eerste zondag na de eerste volle maan na het begin van de lente op 21 maart. Vanaf deze dag wordt veertig dagen teruggeteld, de zondagen uitgezonderd, om de datum van carnaval vast te stellen. Op basis van deze berekening kan carnaval op zijn vroegst beginnen op 1 februari en op zijn laatst op 9 maart. Officieel begint carnaval op een zondag. Tegenwoordig start in veel plaatsen het carnaval al op 11 november. Van 11 november tot de start van het officiële carnaval vinden al vele activiteiten plaats. Op de elfde van de elfde om precies 11.11 begint het carnavalsseizoen. Iedere plaats start dit seizoen met zijn eigen activiteit. Belangrijk is dat tijdens deze activiteit een ceremonie plaatsvindt waarin de Prins en zijn gevolg bekend worden gemaakt. Dit gebeurt op de elfde omdat elf symbool staat voor gekken en dwazen.
In Nederland worden twee soorten carnaval gevierd. Het Rijnlands carnaval en het Bourgondisch carnaval. Het Rijnlands carnaval wordt vooral gevierd in Limburg en het zuidoosten van Noord-Brabant. Dit carnaval is een afgeleide van het Keulse carnaval. Het Keulse carnaval maakt gebruik van veel elementen uit het Venetiaans carnaval. In Nederland ligt de nadruk op het volkse karakter van het feest. Kenmerkend is dat dit carnaval gedomineerd wordt door carnavalsverenigingen die allemaal hun eigen prins en gevolg hebben. Bij het Bourgondisch carnaval is dit vooral plaatselijk georganiseerd. Het Rijnlands carnaval kent drie kenmerkende kleuren: rood, groen en geel. De kleding is erg uitbundig en de kostuums moeten zo compleet mogelijk zijn. Het feest vindt vooral buiten plaats.
Het Bourgondisch carnaval wordt vooral in het noorden en het westen van Noord-Brabant, Zeeland en in een gedeelte van Gelderland gevierd. Dit carnaval is ontstaan uit de traditionele eetfeesten tijdens carnaval in de zuidelijke Nederlanden. Het veranderen van de plaatsnaam is een kenmerk van dit carnaval. Bij het Rijnlands carnaval gebeurt dit niet. Ook is er tijdens carnaval een motto van waaruit feest wordt gevierd en wat we terug zien komen in de optochten. Qua kledingdracht zien we veel oude gordijnen en boerenkielen. Het feest vindt vooral binnen plaats in de cafés. Maastrichts carnaval is een lokale variant die het meest afwijkt van de varianten die wij kennen. Het bevat elementen van het Bourgondische en het Rijnlands carnaval maar heeft een aantal unieke kenmerken. Eén daarvan is dat het een echt straatcarnaval is.
Wilt u een passende Limburgse artiest boeken voor tijdens de carnaval of andere gelegenheden? Dan kunt u terecht bij Evenses Entertrainment. Klik op de link voor meer informatie over carnaval.
Limburgse artiesten
Evenses heeft een ruime aanbod van Limburgse zangers en Limburgse zangeressen. U hoeft geen Limburger te zijn om te genieten van Limburgse liedjes van o.a. Chris Ryan. Evenses zorgt ervoor dat u de juiste persoon voor de juiste gelegenheid hebt om van uw gelegenheid een onvergetelijk dag te maken.
FAQ Limburgse Artiesten
Hoe boek ik een artiest?
U kunt via onze website evenses.com of evenses.be de beschikbaarheid van uw gekozen artiest invullen. Hierin kunt u uw wensen invullen en de gelegenheid. Een medewerker van Evenses zal dan telefonisch met u contact opnemen zodat wij weten wat u wilt. Er zal gekeken worden naar mogelijke opties afgestemd op uw wensen. Er zal een voorstel gedaan worden waar u rustig naar kunt kijken.
Wat doet Evenses namens de Limburgse artiesten?
Evenses zorgt ervoor dat de juiste Limburgse artiest bij de juiste gelegenheid is. Er is een ruime aanbod van Limburgse artiesten. Evenses neemt contact met u op en met de artiest zodat alles soepel verloopt wat betreft de communicatie. Daarnaast hebben de werknemers van Evenses de nodige kennis om u te informeren over de apparatuur en andere zaken die te maken hebben met het optreden.
Hoe worden de Limburgse artiesten geselecteerd?
Voordat een Nederlandse rapper samen met Evenses samenwerkt is er een strenge selectie. De bekende rappers worden beoordeeld op basis van professionaliteit, populariteit en betrouwbaarheid.