Violist boeken om een perfecte ambiance te creëren tijdens uw diner, bruiloft of receptie? Bij boekingsbureau Evenses bent u aan het juiste adres. U kunt bij ons een violiste huren om uw bedrijfsfeest, congres of gala tot een succes te maken.
Bij Evenses kunt u violisten boeken als solist, als duo of als ensemble. Wanneer u een duo boekt, kan de viool gecombineerd worden met een ander muziekinstrument zoals een altviool, piano of een cello. Bij een ensemble is dit gegarandeerd het geval. ​

Een Nederlandse violiste kan ingehuurd worden om rustige achtergrondmuziek te spelen evenals voorgrondmuziek tijdens uw trouwfeest, opening of diner. De meeste violisten die bij ons te boeken zijn spelen klassieke muziek. Daarnaast hebben wij één duo met een viool en gitaar die jazz muziek speelt, en één duo die naast klassieke muziek ook popmuziek kan spelen op uw evenement. Al onze violisten zijn professionele muzikanten en afgestudeerd aan het conservatorium.

De klanken van een viool komen voort uit trillingen van de vioolsnaren doordat de violist of violiste met een strijkstok over de vioolsnaren heenstrijkt. Er behoren drie instrumenten tot de vioolfamilie, namelijk de viool, de altviool en de cello. Deze volgorde van de snaarinstrumenten is van klein naar groot.

Violist huren voor uw diner, bruiloft of receptie

Is het jullie trouwdag en zou je het wel passend vinden om ter ere van die mooie gelegenheid enkele van jullie favoriete nummers live te horen? Of is de tijd voor het jaarlijkse Kerstfeest op kantoor weer aangebroken en zoek je als organisator nog iets leuks voor op de achtergrond tijdens het diner? Waarom bekijk je niet eens of het de moeite waard is om een violist te boeken voor je feest of evenement? De klanken van een viool zijn verrassend goed in te passen bij een uiteenlopende variatie aan feesten en evenementen. Van bruiloften en ceremonies tot feestelijke diners en themafeesten, het boeken van een violist zou zomaar een heel goed idee kunnen zijn.

De veelzijdigheid van de viool als instrument geeft je als organisator een hele rits aan opties qua muziekstijl die er gespeeld kan worden en samenstelling van de live act. Een violist als solist kan een prachtige toevoeging zijn aan de gelegenheid, terwijl, bijvoorbeeld, een klassiek trio met daarbij ook nog een piano en een zanger al je gasten de hele avond op de dansvloer kan houden. Door een violist te boeken kan je vrijwel alle kanten op met de muzikale begeleiding van jouw feest.

Om die reden is het ook een goed idee om voor jezelf al een idee te vormen van het feest dat je gaat organiseren en het soort live muziek dat je daarvoor in gedachten hebt alvorens te beginnen met het boeken van een violist. Bij Evenses wijden we ons al jarenlang aan het plannen van feesten, het leveren van entertainment voor allerlei soorten evenementen, en het boeken van live acts. Dankzij deze ervaring beschikken we over een uitgebreid aanbod professionele violisten met wie we al talloze keren eerder hebben samengewerkt. Zo weten we precies welke violist het beste bij ieder soort feestje past en die expertise stellen we graag ter beschikking aan onze klanten, zodat je de perfecte violist voor jouw feest of evenement kan boeken. Bij bijvoorbeeld een bruiloft zijn dit belangrijke punten als jullie een violist huren.

violisten huren, huren violist, violisten huren voor een bruiloft, violisten boeken, huren violist .jpg

Je kan onze bookers en entertainment specialisten zeven dagen per week bereiken via het offerteformulier op onze website, of per e-mail of telefoon. Mocht je zelf eerst even willen rondkijken, dan kan je met de hulp van de zoekmachine op onze website alvast aan de slag. Verder vinden we het wel interessant om hieronder iets dieper in te gaan op de geschiedenis van de viool en zullen we ook enkele tips geven die van pas zullen komen bij het boeken van een violist. Als jullie bijvoorbeeld een keer violisten huren of vaker violisten huren, dan wil je gewoon dat dit professionals zijn.

Een stukje vioolgeschiedenis

De viool behoort tot de snaarinstrumenten, een instrumentenfamilie met een verleden dat duizenden jaren terug in de tijd gaat. Zo was de lier, een snaarinstrument dat ook wel als voorloper van de harp wordt gezien, al een populair instrument in de klassieke Oudheid. Ook in overgebleven kunst en literatuur uit het antieke Mesopotamië en het oude Indiase rijk, beide van enkele eeuwen voor Christus, zijn luitachtige instrumenten en andere soorten snaarinstrumenten terug te vinden.

Deze instrumenten verschillen echter aanzienlijk van wat wij kennen als de moderne viool. De oorsprong van de viool zoals wij die kennen is niet precies bekend, maar men is het er over het algemeen wel over eens dat het instrument direct afstamt van de Arabische rebab, een vioolachtig snaarinstrument dat via de Arabische handelaars rond de achtste eeuw werd verspreid over delen van Azië, Noord-Afrika, en Europa. Op basis van de rebab werd in de negende eeuw de Byzantijnse lier ontworpen in het Byzantijnse Rijk en later, in de elfde eeuw, ook de rebec, een vioolachtig instrument uit het zuiden van Europa.

In de eeuwen die daarop volgden bleef het instrument veranderingen ondergaan en ontstonden er twee types: een kleiner instrument dat in de arm kon worden gehouden tijdens het spelen, ook wel lira da braccio (letterlijk lier voor de armen) genoemd in het Italiaans, en een grotere variant, ook wel lira da gamba (lier voor de benen) genoemd, die tussen de knieën van de artiest moest staan. Alhoewel de lira da braccio aan het begin van de Renaissance oorspronkelijk werd gezien als een minder mooi en vooral minder aristocratisch instrument, is dit het type dat uiteindelijk het populairst werd en van waaruit de moderne viool is ontstaan.

Tijdens de Renaissance groeiden de steden Brescia en Cremona uit tot centra voor instrumentenbouwers en -ontwerpers. In de loop van de zestiende eeuw werden dan ook de eerste violen in hun huidige vorm gemaakt in het noorden van Italië. Dankzij de opkomst van meester-vioolbouwers in deze steden, waaronder de Stradivari-familie, de Guarneri-familie, en de Montagnana-familie, wordt de periode tussen de zestiende en achttiende eeuw door kenners ook wel het Gouden Tijdperk van de viool genoemd. De populariteit van het instrument groeide razendsnel, zowel onder de aristocraten als de straatmuzikanten, en verschillende van de exemplaren uit die tijd zijn vandaag de dag nog steeds terug te vinden in musea en privécollecties. Zo kan, bijvoorbeeld, de Charles XI viool, gemaakt in 1560 door de befaamde vioolmaker Andrea Amati voor de Franse koning Charles XI en tegenwoordig de oudste viool ter wereld, bezichtigd worden in het Museo del Violino in Cremona.

Tips voor het boeken van een violist

De viool is een instrument dat op heel veel verschillende manieren van toegevoegde waarde kan zijn voor een feest of evenement. Dat maakt van het boeken van een violist een uitstekende manier om jouw feest van een persoonlijke touch te voorzien, maar het zorgt er ook voor dat je goed moet kijken naar welke violist het best past bij het feest dat je voor ogen hebt. Zeker als het de eerste keer is dat je overweegt om een violist te boeken, kunnen er best een aantal vragen in je opkomen tijdens het boekingsproces. Om je alvast een eindje op weg te helpen, zetten we hieronder enkele tips op een rijtje waarmee het boeken van een violist gelijk een stuk overzichtelijker wordt.

Variatie van de viool

Wat allereerst belangrijk is om te weten, is dat je door het boeken van een violist jezelf niet limiteert qua muziekgenre. De viool wordt over het algemeen in één adem genoemd met klassieke muziek, en daarvoor is het instrument natuurlijk uitermate geschikt, maar ook andere genres komen uitstekend tot hun recht op de viool. Denk daarbij, bijvoorbeeld, aan energieke volksmuziek, chille jazzmuziek, of gewoon een vioolversie van jouw favoriete Top-40 hits.

Rol op jouw feest wanneer jullie een violist huren

Naast de muziekstijl is ook de rol van muziek op jouw feest belangrijk. Het is namelijk nogal een verschil of je op zoek bent naar een solist die tijdens een welkomstreceptie op de achtergrond speelt of naar een jazztrio dat wat leven in de brouwerij brengt na het eten. De viool is in principe geschikt voor verschillende soorten muzikale begeleiding, dus vergeet dit zeker niet te overleggen met de violisten die je leuk lijken.

Weinig voorwaarden

De manier waarop het optreden van de violist en de klanken van de viool tot hun recht komen tijdens jouw evenement hangt voor een groot deel af van de locatie. Een violist heeft over het algemeen niet veel nodig, maar er moet in ieder geval genoeg ruimte zijn om te kunnen zitten en om zijn of haar muziekstandaard neer te kunnen zetten. Afhankelijk van het evenement en de locatie kan er ook nood zijn aan een versterker, dus overleg dat zeker met de artiesten in kwestie. Verder is het natuurlijk altijd vriendelijk om de violist wat te eten en/of te drinken aan te bieden, ookal staat dit niet expliciet in het contract.

Binnen of buiten

Gezien het weinige dat een violist nodig heeft om zijn of haar muziek te kunnen laten horen, is het ook mogelijk om een violist te boeken die optreedt in de buitenlucht. Het spreekt voor zich dat het weer en de omstandigheden er wel naar moeten zijn, maar de meeste violisten zullen het leuk vinden om buiten op te treden. Ook hier is het weer verstandig om dit op voorhand met de violist te bespreken, mocht je hem of haar in de buitenlucht willen laten spelen.

Een vleugje elegantie

De viool staat bekend als een heel verfijnd en elegant instrument, waardoor het boeken van een violist jouw evenement kan voorzien van een vleugje klasse. Wat is er nou sfeervoller dan een klassiek viooltrio in smoking terwijl je gasten allemaal een plekje vinden voor het diner? Een mooi aangeklede live act kan jouw feest net die finishing touch geven waar je naar op zoek bent.

Wat Evenses voor je kan betekenen

Als je erover nadenkt om een violist te boeken voor jouw feest of evenement, dan raden we ook om ook contact op te nemen met een partij met ervaring op dit gebied. Bij een entertainmentbureau als Evenses werken we al jarenlang samen met een breed scala aan professionele violisten, waaronder klassieke solisten, popviolisten, en jazz ensembles, die niet misstaan op een hele uiteenlopende variatie gelegenheden. Daarnaast kunnen wij je ook in contact brengen met professionele violisten die samen met een DJ knallende optredens kunnen geven die zowel muzikaal als visueel indruk zullen maken.

Door de jaren heen heeft Evenses talloze verschillende acts geboekt, waaronder verschillende acts met violen. Met behulp van de zoekmachine op onze website kan je al eens gaan kijken wat je opties zoal zijn, terwijl je ook zeven dagen per week contact op kan nemen met onze bookers en entertainment specialisten als je vragen hebt wat betreft het boeken van een violist. Je kan hen altijd bereiken door het offerteformulier op de website in te vullen en vrijblijvend op te sturen, of per e-mail of telefoon. Bij Evenses kan je er vanuit gaan dat we samen met jou de violist boeken die perfect past bij het feest of evenement dat jij gaat organiseren.

Neemt u gerust contact op met Evenses om te vragen naar de mogelijkheden. Wij zijn 24/7 bereikbaar, en kijken ernaar uit om aan uw wensen te mogen voldoen. Daarnaast kunt u geheel vrijblijvend een offerte aanvragen via deze website.